Als je het hebt over yoga en gezondheid is het nog wel eens een verhaal van het kip en het ei. Welke was er namelijk eerst en heb je de een nodig om de ander te kunnen doen? Als yogaleraar heb ik daar wel eens mee te maken gehad. Iemand vroeg zich dan af of zij aan yoga kon beginnen nu zij klachten had in dit of dat lichaamsdeel.
Destijds gaf ik yogalessen binnen een groot sportcentrum. Het perspectief op bewegen is daar anders dan in de yoga. Over het algemeen was mijn antwoord dat iemand juist bij klachten zou moeten beginnen aan yoga. In het lichaam is iets verstoord en yoga helpt de balans in je gezondheid weer te herstellen.
Soort yoga
Het maakt echter wel uit met wat voor soort yoga je aan de slag gaat. In een aantal moderne variaties lijkt yoga namelijk meer op toch nog een verkapte sport. Op zich hoeft dat overigens niet een bezwaar te zijn zo lang je de grenzen van je fysieke gezondheid maar goed bewaakt.
Het bewaken van die grenzen vraagt echter om in eerste instantie een juiste begeleiding. Een stimulans vanuit een leraar om je vooral te richten op het voelen. Het is niet de gymnastische prestatie die je in yoga helpt te groeien. Lenig worden is een bijverschijnsel, niet het doel.
Tussen de oren
Gezondheid heeft ook te maken met hoe het zit tussen de oren. Hoe je sta je in het leven, op dit moment. Dit heeft weer gevolgen op hoe je oefent. Je geestelijke houding is van invloed op hoe je dingen ervaart.
Dit onderkennen en onderzoeken is van grote waarde. In elke yogaoefening krijg je hiertoe de mogelijkheid. Observeer hoe je erin staat, letterlijk en figuurlijk. Stel je houding bij of doe een poging. Als je iets wilt opbouwen begint het altijd met de eerste stap.
Integratie
Je hebt vast wel eens gehoord dat lichaam en geest eigenlijk een zijn. Ze werken als het goed is samen.
Doe dus met beleid je oefeningen. Observeer hoe het met je is, ieder moment opnieuw. Stel bij waar mogelijk en waar nodig. Heb verder vertrouwen in het zelfgenezend vermogen van je systeem als jij je aan deze instructie houdt.
Zelf
Als je nu zelf aan de slag gaat met yoga dan wil je natuurlijk geen brokken maken. Met extra fysieke klachten ben je immers alleen nog maar verder van huis. Houd je daarom aan de spelregels. Voor elke oefening gelden de drie kenmerken van een yogahouding. Stevig, stabiel en redelijk gemakkelijk.
Zet de eerste stap en doe het nu!