Yoga en sport

Geef een reaktie

SportEen aantal jaren gaf ik yogacursussen binnen een groot, universitair sportcentrum. Ik heb daar meerdere keren de vraag voorgelegd gekregen of het goed is om naast yoga ook een sport te beoefenen. Bijten die twee elkaar of vullen ze elkaar juist heel goed aan?

Om hierop een gedegen antwoord te kunnen geven, is het van belang wat meer te weten over de verhouding tussen yoga en sport. Wat zijn de overeenkomsten en wat zijn de verschillen?

Overeenkomsten

In yoga en sport ben je allebei bezig met je lichaam. Dat is alvast een overeenkomst. Je kunt het hierbij natuurlijk hebben over de grote aandacht die wij in de westerse wereld hebben voor vooral de fysieke kant van yoga, maar die discussie wil ik in deze blog even laten voor wat die is.

Bij beide wordt aangenomen dat beoefening ervan een heilzame werking heeft op zowel het lichaam als de geest. Dat is, denk ik, ook een zeer juiste indruk.

Zowel in yoga als in sport is er sprake van rekkingsoefeningen. In de sport is dat altijd vooral vooraf (na de warming-up) en achteraf (na de cooling down). In de afgelopen decennia is er trouwens in de sportwereld de nodige discussie geweest over het nut van dat rekken. Ook die discussie parkeer ik even voor nu.

Verschillen

Er is ook een duidelijk verschil tussen yoga en sport. Dat verschil zit om te beginnen in de manier waarop je het doet. Bij sport ben je bezig om iets te bereiken door je fysiek in te spannen. Bij yoga ga je vooral vooruit door te leren je fysiek (en mentaal) te ontspannen.

In de sport staat prestatie centraal. In yoga oefeningen gaat het juist om voelen en waarnemen. Prestatiedrang staat yogabeoefening eerder in de weg. Dit wil overigens niet zeggen dat yoga geen resultaat oplevert. Je bereikt die resultaten echter al doende, zonder ze ten doel te stellen.

Advies

Als je me vraagt of yoga en sport samen kunnen gaan dan is mijn antwoord absoluut bevestigend. Beide zijn goed voor je gezondheid en je welzijn. Realiseer je echter wel dat ze niet hetzelfde zijn en ook dat je ze elk op hun eigen manier beoefent.

Je zou kunnen zeggen dat je sport beoefent om sneller, sterker en beter te worden. Yoga beoefen je o.a. om meer tot rust te komen.

Eigen ervaring

Zelf doe ik trouwens al vele jaren zowel yoga als sport. Heerlijk vind ik het om een aantal keren per week uitgebreid te sporten. Mijn favoriete sporten zijn hardlopen, zwemmen en fietsen. Soms ga ik naar de sportschool.

Tijdens het sporten gaat de hartslag omhoog. Het is goed om op die manier je hart- en longfunctie te trainen en op peil te houden. Samen met een goede voeding behoort sporten wat mij betreft tot een gezonde levensstijl.

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Laat dan een reactie achter bij dit blog.

Geef een reaktie