Yoga in soorten en maten

Geef een reaktie

Yoga in soorten en matenNet als kleding heb je yoga in alle soorten en maten. Welke soort zit jou als gegoten? En hoe kom je daar achter? Je kunt je ook afvragen of sommige soorten beter zijn dan andere. Hierover zijn de meningen ongetwijfeld verdeeld. In mijn optiek leiden er meerdere wegen naar Rome. Ik geloof echter wel dat zorgvuldigheid geboden is in het kiezen van de juiste weg voor jou.

Een spiritueel leraar kan je een vraag voorleggen waar je tijdens het mediteren nog behoorlijk het hoofd over kunt breken. Wie is degene die een keuze maakt? Of kun je zelfs zeggen dat het de weg is die jou kiest?

Wie

Hiermee zit je meteen in het hart van je beoefening. Want, wie ben jij eigenlijk en waaruit bestaat datgene wat je omschrijft als jij? Dus al voordat je een keuze kunt maken voor een bepaalde yoga- of meditatiestroming kom je terecht in vragen die je aan het denken zetten. En dan bedoel ik denken in de zin van naar binnen kijken.

Identiteit is ook zo’n woord waar je het druk mee kunt hebben. Want, laat jij jezelf naar buiten zien zoals je werkelijk bent? Of zit er nog iets anders onder die mooie buitenkant?

Jij

Misschien had je verwacht dat ik hier allerlei soorten en vormen van yoga zou gaan bespreken. Dat ik me uit zou laten over alle verschillende etiketjes en wellicht hierover mijn oordeel klaar zou hebben. Ik kies er echter voor om dat niet te doen. Het is namelijk niet aan mij om voor jou te bepalen welke kant jij op moet. Wat voor mij werkt, kan voor jou namelijk heel anders zijn.

Misschien ben je nu teleurgesteld en had je liever gehad dat ik je kant en klaar het juiste recept had gegeven. Ik doe dat echter niet, sterker nog, ik waarschuw je zelfs voor de leraar die pretendeert precies te weten wat het beste is voor jou.

In de sport noemen ze dit wel: no pain, no gain. Oftewel, jij zult je weg zelf moeten bewandelen. Helemaal, van A tot Z.

De leraar

Ook goede spirituele leraren maken overigens wel eens de vergissing om voor zijn of haar leerlingen de juiste soorten en maten te willen dicteren. Naast leraar zijn zij namelijk ook gewoon maar een mens. Zij hadden niet in deze wereld rond gelopen als dat niet het geval was. Een gezonde argwaan bij alles wat een leraar zegt, lijkt me daarom op zijn plaats.

Op termijn is er zelfs iets aan de orde wat omschreven wordt als ‘kill the teacher’. Uiteraard wordt daarmee niet het letterlijk doden bedoeld, maar wel in figuurlijke zin. Die leraar heeft jou namelijk misschien heel goed een spiegel voorgehouden. Op een gegeven moment moet je echter weer van hem af. Je zult je eigen weg moeten gaan en verder varen op eigen kompas.

Soorten en maten

Ben ik weer terug bij al die soorten en maten bij yoga en de keuze waar je voor staat. Het enige advies dat ik kan en wil geven, is: ga je neus achterna en volg je gevoel! De echte zoeker zal ongetwijfeld vinden. Wanneer de leerling er klaar voor is, dient de juiste leraar zich aan.

Goede reis!

Geef een reaktie