Yoga mat

2 Reakties

Yoga MatAls je begint met yoga of al enige tijd hiermee bezig bent, kan het zijn dat je behoefte hebt aan een nieuwe yoga mat. Je kunt bij de aanschaf op verschillende kenmerken letten. Het is natuurlijk het meest ideaal als de yoga mat past bij jou en bij de manier waarop jij deze wilt gebruiken.

Welk yoga mat is geschikt voor jou? Yoga matten zijn er in verschillende vormen, maten en kwaliteiten. Je goed (laten) informeren voordat je er eentje aanschaft, is daarom zeker geen overbodige luxe.

Met deze blog kom je wat beter beslagen ten ijs als je je keuze moet gaan maken.

Standaardmaat

De meest voorkomende maat van een yoga mat is 180×60 cm. Als je nu vrij groot bent, bijvoorbeeld 1 meter 90 of langer, dan kun je beter een groter exemplaar nemen.

Over het algemeen wordt qua lengte geadviseerd om een mat te nemen die minimaal 10 centimeter langer is dan je lichaamslengte. In het geval van een lengte van 1 meter 90 kom je dan al gauw uit op een yoga mat met een lengte van 2 meter.

Natuurlijk maakt het ook uit welke breedte je kiest. Bij je keuze is het goed rekening te houden met de vorm en het karakter van de yoga die jij verkiest te beoefenen. En stel jezelf de vraag: wat lijkt jou zelf wat betreft de breedte van jouw yoga mat het meest comfortabel?

Dikte

Op internet zie je in het aanbod een grote verscheidenheid aan diktes. Ik kan me voorstellen dat je het lastig vindt om te weten waar je voor moet kiezen bij aanschaf van jouw nieuwe yoga mat.

De dunste matten zijn tussen de 1 en 3 mm dik. Een dergelijke yoga mat is vaak licht van gewicht en kun je daarom gemakkelijk meenemen. Dat is handig als je bijvoorbeeld met de fiets naar yoga gaat. Uit eigen ervaring weet ik dat zo’n yoga mat niet buitengewoon comfortabel is. Je voelt al gauw je botten en gewrichten als je op de grond zit.

Een yoga mat van tussen 4 en 5 mm dikte is voor de meeste mensen een stuk prettiger. Qua dikte is dit de standaard. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan nog een beetje dikker. Tussen de 6 en 7 mm geeft mij de juiste ondersteuning, zeker bij veelvuldig gebruik. Ik zie ook niet zo’n heil in een al te Spartaanse aanpak. De middenweg is hier, zoals zo vaak, de meest gezonde weg.

Leeftijd

Je leeftijd speelt wellicht ook een rol in je overwegingen ten aanzien van een favoriete yoga mat. Naarmate je ouder wordt, verandert je lichaam. Een en ander wordt wat strammer. Een dikke, comfortabele mat kan het leven een stuk veraangenamen.

Mijn advies aan mensen die erg streng kunnen zijn voor zichzelf: Gun jezelf dit gemak! Geloof me, op de lange duur zul je jezelf hier dankbaar voor zijn.

Materiaal

Als je eruit bent wat betreft afmetingen en dikte blijft nog over de keuze voor het materiaal. Ook hier is het goed te bedenken voor wat voor type yoga oefeningen jij de yoga mat wilt gaan gebruiken.

Belangrijk is in elk geval dat je kiest voor materiaal waar je niet op uitglijdt. Je leest wel eens dat goedkope matten vaak niet genoeg antislip zijn. Of dat in alle gevallen zo is, durf ik niet te zeggen.

Mijn eigen ervaring is dat een yoga mat van ca. 25 euro doorgaans volstaat om je voldoende kwaliteit en bescherming te bieden.

Genoeg informatie?

Heb ik je hiermee al wat verder op weg geholpen bij je keuze voor een nieuwe yoga mat? Laat je vragen en opmerkingen achter op bij deze blog.

2 Reakties op “Yoga mat”

  1. Yelle

    Hallo, is allemaal wel interessant om weten maar waar vind je dan zo’n yoga mat als je een brede gast van 2 meter bent. Breedste is 61 met een lengte van 180cm. Yelle

  2. Sylvia Spruit

    Beste Yelle, Dat zou je eens kunnen vragen bij een (online) winkel die yogamatten verkoopt… Succes!

Geef een reaktie