Yoga retraite

Geef een reaktie

Yoga retraiteRetraite betekent letterlijk terugtrekken. Tijdens een retraite trek je je terug uit je gewone, dagelijkse bestaan. Het is een periode om je gebruikelijke patronen even te doorbreken. Je herneemt je voor een aantal dagen. Na de retraite keer je fris en met een reset terug naar je eigen huis.

Hoewel het geen voorwaarde is, vaak heeft een retraite een religieus of spiritueel karakter. Zij is bedoeld als een soort bezinning en dat kun je uiteraard op verschillende manieren doen. De een geeft daar vorm aan door te gaan wandelen. De ander gaat veel studeren en denkt over van alles na. Een derde gaat dagenlang yoga beoefenen of mediteren. Een vierde zingt alles gewoon eens lekker van zich af.

Vipassana

Zelf heb ik onder andere ervaring opgedaan in Vipassana meditatie. In een retraite van tien dagen richtte ik me vele uren per dag op het waarnemen van mijn fysieke zelf. Tijdens zo’n retraite werd niet gesproken, opdat je je zo optimaal mogelijk kon concentreren op wat er zich van binnen afspelen zou.

Mijn eerste Vipassana retraite zat ik in de Blue Mountains, in Australië. Dat is een erg mooie omgeving, in de bergen van New South Wales. Bergachtige omgevingen worden wel gezien als bijzonder geschikt ter verdieping van je meditatie.

Deze retraite van 10 dagen doorbrengen in stilte, met alleen maar de geestelijke geluiden in jezelf, is een ervaring die ik nooit meer zal vergeten. Het is ook ervaring die met niets valt te vergelijken. Op een dag daar gebeurde van binnen meer dan ergens anders in een jaar.

Yoga

In een andersoortige retraite waaraan ik wel eens deelnam, was er bijvoorbeeld sprake van het samen herhalen of zingen van mantra’s in een grote meditatiehal. Zo was ik enkele malen aanwezig bij een yoga retraite in de Oude Abdij van Drongen, in België.

Deze werd georganiseerd door Yoga Vedanta Aalst. Dit is een yogacentrum in België dat verbonden is met de Divine Life Society in India. Het belangrijkste centrum van deze organisatie is in Rishikesh. Dit plaatsje ligt in de Himalaya, dus ook een zeer bergachtig terrein.

Het samen zingen van de bijzondere Indiase mantra’s weerklonk nog dagen later in me als ik allang weer teruggereisd was naar huis.

Zen

Bij een retraite in de Zen traditie richt je je op het volgen van de ademhaling. Je kunt je ook richten op het puur en alleen zitten, met wat zich ook maar voordoet in je lichaam en in je geest.

Oorverdovend stil kan dat zijn, afgewisseld met de waarneming van allerlei gedachten. Dat werkt zowel fysiek, mentaal als emotioneel. In zulke periodes kom je er nog eens extra achter dat alle verandert en dat geen enkele situatie blijvend is.

Steeds opnieuw beginnen

Zowel tijdens een retraite als in de periode daarna merkte ik dat het steeds weer een kwestie was van opnieuw beginnen. Geen enkele gemoedstoestand ging blijvend met me mee.

Ook nu nog, na vele jaren beoefening, is het elke dag weer nieuwe ronde nieuwe kansen. De basis waar vanuit ik mijn dagen tegemoet treed, is voor mij echter wel van duurzame aard.

Geef een reaktie