Yoga retraite

Geef een reaktie

Yoga retraiteRetraite betekent letterlijk terugtrekken. Tijdens een retraite trek je je terug uit het gewone, dagelijkse bestaan. Het is een periode om je gebruikelijke patronen even te doorbreken. Je herneemt je voor een aantal dagen. Na de retraite keer je fris en met een reset terug naar je eigen huis.

Hoewel het geen voorwaarde is, heeft een retraite vaak een religieus of spiritueel karakter. Zij is bedoeld als een soort bezinning en dat kun je uiteraard op verschillende manieren doen. De een geeft daar vorm aan door te gaan wandelen. De ander gaat veel studeren en denkt over van alles na. Een derde gaat dagenlang yoga beoefenen of mediteren. Een vierde zingt alles gewoon eens lekker van zich af.

Vipassana

Zelf heb ik onder andere ervaring opgedaan in Vipassana meditatie. In een retraite van tien dagen richtte ik me vele uren per dag op het waarnemen van mijn fysieke zelf. Tijdens zo’n retraite werd niet gesproken om je zo optimaal mogelijk kunnen concentreren op je binnenwereld.

Mijn eerste Vipassana retraite ‘zat’ ik in de Blue Mountains in Australië. Dat is een erg mooie omgeving in de bergen van New South Wales. Zo’n omgeving wordt gezien als bijzonder geschikt voor meditatie.

Deze retraite van 10 dagen, doorgebracht in stilte, is een ervaring die ik nooit zal vergeten. Het is ook ervaring die met niets valt te vergelijken. Op een dag daar gebeurde van binnen meer dan ergens anders in een jaar.

Yoga

In een andersoortige retraite waaraan ik wel eens deelnam was sprake van het samen herhalen of zingen van mantra’s. Zo was ik enkele malen aanwezig bij een yoga retraite in de Oude Abdij van Drongen, in België.

Deze werd georganiseerd door Yoga Vedanta Aalst. Dit is een yogacentrum in België, verbonden aan de Divine Life Society in India. Het centrum van deze organisatie is gevestigd in Rishikesh. Dit plaatsje ligt in de Himalaya, ook een zeer bergachtige omgeving.

Het samen zingen van de bijzondere Indiase mantra’s weerklonk nog dagen later in mijn hoofd als ik al lang en breed weer thuis was.

Zen

Bij een retraite in de Zen traditie richt je je op het volgen van de ademhaling. Je kunt je ook richten op puur en alleen het zitten, met wat zich ook maar aan je voordoet. Fysiek en mentaal.

Oorverdovend stil kan dat zijn, afgewisseld met de waarneming van allerlei gedachten. Dat werkt zowel fysiek, mentaal als emotioneel. In zulke periodes kom je er nog eens extra achter dat alles veranderlijk is. Geen enkele situatie is blijvend.

Steeds opnieuw beginnen

Zowel tijdens een retraite als in de periode daarna merkte ik dat het steeds weer een kwestie was van opnieuw beginnen. Geen enkele gemoedstoestand bleef hetzelfde.

Ook nu, na vele jaren beoefening, is het elke dag weer een kwestie van nieuwe ronde, nieuwe kansen. Mijn innerlijke basis is voor mij echter wel van duurzame aard.

Geef een reaktie