Yoga voor beginners

Geef een reaktie

Yoga voor beginnersDeze blog gaat over yoga voor beginners. Wie zijn dat dan, die beginners, hoor ik je denken. Als je het hebt over yoga voor beginners dan is de doelgroep mijns inziens eigenlijk niet beperkt tot een bepaalde, kleine groep.

Ook als jij al langere tijd bezig bent met yoga dan zou je de beginnershouding moeten koesteren. Yoga voor beginners betekent dus eigenlijk yoga met een open mind, een open blik.

Het betekent dat je bereid bent je iedere dag weer te laten verrassen door wat yoga voor jou aan het oppervlak brengt!

Bij het begin beginnen

Waar begin je mee als je aan de slag wilt met yoga… Je zoekt een programma en een leraar die bij jouw wensen passen. Je zorgt ervoor dat je gemakkelijke kleding draagt en je let erop dat je geen volle maag hebt als je begint met oefenen.

Yoga voor beginners zit ‘m niet zozeer in het soort yoga oefeningen dat je doet, maar veel meer in de manier waarop je deze oefeningen aanpakt. Vooruitgang, tenminste als je het zo wilt noemen, is volgens mijn bescheiden mening slechts te vinden in je basishouding.

Beginners mind

Er bestaat een boekje in de traditie van het zenboeddhisme dat heet Zen mind Beginners mind. De boodschap van dit boekje is dat je in je beoefening een beginnersblik zou moeten houden. Voor yoga voor beginners geldt eigenlijk hetzelfde laken een pak.

Als beginner kijk je namelijk vers naar de dingen. Je laat je verrassen (en verrijken) door wat zich aan je voordoet, zonder dat je er al een vooropgezet beeld van hebt gevormd.

Mensen die zichzelf beschouwen als gevorderd lopen het risico te denken dat ze het allemaal al weten en hebben gezien. Dit kan ervoor zorgen dat je jezelf vastzet in een bepaalde verwachting. Kortom: je verliest je openheid.

Yogacursus

Tijdens de yogacursussen die ik in de loop der tijd heb verzorgd, kwam ik dit regelmatig tegen. Mensen met enige yoga ervaring wilden naar een les voor gevorderden en voelden zich eigenlijk een beetje te goed voor yoga voor beginners.

Ik vond dat ergens wel grappig, maar begreep er ook wel wat van. Onze maatschappij is immers zo gericht op meer, mooier en beter dat yoga ook binnen die parameters wordt beschouwd.

Vergis je niet

Laat je echter niet voor de gek houden (door jezelf)! In yoga is het juist de bedoeling om even een stapje terug te doen. Stap even uit je dagelijkse routines en gewoontes, en kijk met een frisse blik naar hoe je er werkelijk voorstaat. Van binnenuit.

Als ik spreek over yoga voor beginners dan gaat het hierover. Niet over de meest ingewikkelde acrobatische toeren of over wie de lenigste is van het hele stel…

Ook voor jou

Ik durf dus wel te beweren, ongeacht wie jij bent of wat jouw ervaringen zijn, dat yoga voor beginners precies hetgeen is dat je nodig hebt. Durf jij het aan deze bewering echt tot je door te laten dringen?

In mijn yogacursussen probeerde ik mijn leerlingen vaak uit te leggen dat mensen met alle niveaus in dezelfde groep kunnen oefenen. De groei zit immers op de vierkante meter.

Van elkaar leren

Het leuke is dan ook nog eens dat de beginner wat kan leren van de stilte en de rust die de oudgedienden (vaak) al wat meer hebben geïnternaliseerd. De oudgediende zou er echter zeer goed aan doen wat op te pikken van de frisheid van de beginners. Daarmee kan hij of zij als het ware als nieuw kijken naar de eigen positie van dat moment.

Yoga voor beginners is dus goed en geschikt voor iedereen! Durf jij het aan?

Geef een reaktie