Yoga voor ouderen

1 Reaktie

Yoga voor ouderenYoga voor ouderen is goed voor jou en goed voor u. Ouderen zijn een groep om rekening mee te houden. Dat komt door een grote generatie die voor de jaren ’60 is geboren. Een grote babyboom van toen zorgt ervoor dat dit nu zo is. Het is overigens wel iets van deze tijd dat ouderen steeds ouder worden. De medische stand zorgt ervoor dat een mens steeds langer leeft.

De manier waarop dat gebeurt, is nog wel een kwestie. Daar kom ik met yoga voor ouderen om de hoek. Dat je lang leeft, betekent immers niet per se dat je je daarbij goed voelt. Daarmee bedoel ik zowel lichamelijk als in geestelijke zin.

Fysiek is het belangrijk om de boel in beweging te houden. Rust roest en dat geldt ook hier. Met de jaren worden je ledematen strammer. Oefening is denkbeeldige olie waarmee je de machine smeert.

Mentaal is er de kunst van het ontspannen. Misschien maak je je op latere leeftijd nog steeds om allerlei dingen druk. Geestelijk omgaan met wat op je bord ligt, is een zeer waardevolle kwaliteit. Het draagt bij aan een grotere interne balans.

50+

Boven de vijftig ben je een jonge oudere. Tegenwoordig heb je zelfs een 50+ partij. Bij mij vind je 50+ yoga. De verschillen tussen vijftigers zijn natuurlijk wel groot.

Over het algemeen kun je spreken van een situatie waar je al wel zorgvuldiger moet omgaan met je fysieke staat. Men zegt wel dat je boven de veertig beter voor je lichaam moet gaan zorgen. Voor die tijd zorgt je lichaam voor jou.

Je voelt misschien ook sneller dan vroeger kleine pijntjes. Het lichaam is niet meer zo flexibel als voorheen. Deze feiten kun je voor jezelf ontkennen. Je kunt er ook iets mee doen en daar help ik je graag mee.

60+

Net boven de zestig ben je meestal nog geen pensionado, maar in die richting ga je wel. Je levenstempo heb je al een beetje moeten verlagen. Zo hard als je ging als veertiger, dat gaat nu niet meer. Misschien wil je dat nog wel, maar dan kom je jezelf geheid tegen. De natuur trapt ongenadig op de rem. Wie niet horen wil, moet maar voelen. Beter is dus af te stemmen op wat je kunt.

Met yoga leer je beter voelen waar je systeem behoefte aan heeft. Fysiek blijf je beter in conditie. Geestelijk voel je je fitter. Je bent ook meer ontspannen bovendien. Yogaoefeningen zijn niet moeilijk. Het is zelfs de bedoeling dat je niet forceert.

Te allen tijde zijn er mogelijkheden om een oefening aan te passen. Ik bied je een yogaprogramma op maat waar je echt mee verder kunt.

70+

Boven de zeventig kun je nog steeds best fit zijn, vooral als je het tijdens je leven goed bijgehouden hebt. Kwaaltjes komen echter onvermijdelijk met de jaren. Daar helpt ook een sterke geest niet aan.

Goed blijft het om de geest te trainen. Daarmee blijf je wakker en bij de tijd. Die geest helpt je ook met je levensattitude. Hoe je in je situatie staat, maakt immers enorm veel uit.

Yoga is, zeker voor ouderen, zeker ook heilzaam juist op geestelijk gebied. Rustige fysieke oefeningen, in combinatie met ademtraining en meditatie. Zo wordt je gezond en ontspannen ouder. Zeg nou eens eerlijk, wie wil dat nu niet?

1 Reaktie op “Yoga voor ouderen”

  1. Thea Milder

    Bij het ouder worden wordt het “onderhoud” steeds belangrijker. Daarvoor de deur uit moeten, op een vastgestelde tijd, kan soms bezwaarlijk worden, zeker in de winter.
    Goede, regelmatige oefening, in je vertrouwde omgeving, in je eigen tijd en naar eigen behoefte, kan een prima manier zijn om aan dat “onderhoud” te werken.

Geef een reaktie