Yoga: zien of gezien worden?

Geef een reaktie

OogKen je dat? Je komt een yogazaal binnen en het eerste wat je ziet, zijn mensen in mooie, strakke yogapakjes die vooraf alvast hun uiterste best doen om bijvoorbeeld de hondhouding te perfectioneren of om op hun hoofd te staan.

Misschien schets ik nu een situatie die je eerder in een land als de Verenigde Staten verwacht aan te treffen. Maar: ook in ons kleine, koude kikkerlandje kom je vergelijkbare situaties tegen.

Al is het maar in de zin dat mensen tijdens de les vooral aandacht besteden aan hoe goed de buurman of de buurvrouw een bepaalde yogahouding doet en vooral ook hoe anderen hen zien. Je hoort ze bijna denken: “Doe ik het het zo goed?” of zelfs “Dat kan ik beter!” Je bent dan eigenlijk minder bezig met (jezelf) zien, maar vooral met gezien worden.

Neiging

Je zou denken dat iedereen begrijpt dat je op deze manier niet echt meer bezig kan zijn met hoe het er van binnen met je voorstaat. Maar ja, de neiging van om je heen kijken zit zo ingebakken, dat het kennelijk behoorlijk wat moeite kost om daar een uurtje mee op te houden.

Naar binnen

Ik begin mijn yogalessen daarom eigenlijk altijd met de zin: “Neem even de tijd om je aandacht naar binnen te richten”. Er moet iets omgeschakeld worden. De knop moet om.

Van alles absorberen wat de wereld om je heen te bieden heeft, neem je tijdens yoga de beslissing om nu even innerlijk te zien en te voelen hoe het er met jezelf voorstaat. De buitenwereld mag een moment in de parkeerstand. Wees maar niet bang: die buitenwereld loopt echt niet weg…

Thuisvoelen

De hele dag door krijg je enorm veel impulsen: computer, smartphone, werk of studie, mensen om je heen. Het gaat maar door als je niet uitkijkt. Niet zo vreemd dus dat je niet meer zo goed weet hoe het is om in je eentje te zijn, zonder indrukken van buitenaf. Je voelt je eigenlijk niet meer zo thuis met ‘alleen’ je zelf.

Op deze manier raak je geleidelijk aan steeds meer vervreemd van je binnenwereld. Dit kan op een gegeven moment een beetje gaan wringen. Je hebt het gevoel dat er iets ontbreekt in je leven, dat je ergens iets mist maar je weet niet precies wat.

Misschien ben je daarom ook wel op deze website terecht gekomen. Ergens heb je misschien het gevoel dat hier iets te vinden is waarmee je weer wat meer in contact zou kunnen komen met dat ontbrekende schakeltje.

Onderzoeken

Ga het maar allemaal bij jezelf onderzoeken. Kijk of je tijdens de yogaoefeningen steeds een beetje meer kunt gaan ervaren wie diegene is die jouw lichaam bewoont.

Dat weer (leren) zien, is een enorm geschenk dat je jezelf cadeau kunt doen. Het is een geschenk dat niet met geld te koop is. Het kost wel wat tijd en aandacht, maar is oneindig veel meer waard dan welk materieel of immaterieel geschenk dat je van een ander kunt ontvangen. Goede reis!

Geef een reaktie