Zevende chakra (Sahasrara)

1 Reaktie

Zevende chakraZevende chakra of Sahasrara is de laatste in het rijtje van zeven chakra’s. Het zevende chakra bevindt zich net boven het hoofd. Een andere naam is dan ook het kruinchakra. Boven en beneden verbinden zich hier.

De eerste zes chakra’s zijn allemaal aan een element gebonden. Zij bevinden zich binnen de grenzen van het lichamelijke gebied. Als enige in het geheel staat het zevende chakra los daarvan. Daarom is het ook niet aan een element gebonden. Vrij van menselijke grenzen. Wel aanwezig en bereikbaar voor hem of haar die dit zoekt.

Geen woorden

Ik merk dat ik hier eigenlijk niet zoveel over wil zeggen. Het liefst blijf ik bij het zevende chakra gewoon stil. Woorden kunnen haar namelijk moeilijk benaderen. Zij is pas te ervaren wanneer je het terrein van woorden verlaat.

Sahasrara chakra heeft te maken met inzicht, met dankbaarheid en gelukzaligheid. Spiritueel bewustzijn komt hier tot bloei. In dit verband kun je het ook hebben over weten. Geen boekenwijsheid, maar weten van binnenuit.

Innerlijk kennis

Dat weten heeft te maken met een innerlijke kennis. Voor deze kennis hoef je niet naar school. Zij was al aanwezig voordat je werd geboren. Na je dood verdwijnt zij dan ook niet.

Menselijk leven is een wonder. In het grote geheel is het echter klein. Het zevende chakra is er om dat kleine te overstijgen. Transcendentie is hiervoor het woord.

Kennis hiervan is verbonden met ervaring. Als mens leg je contact met dieper gelegen lagen in jezelf. Je graaft als het ware op wat verborgen heeft gelegen. Een kwestie van lagen afpellen, als was je een ui.

Epifyse en pijnappelklier

Fysiek wordt het zevende chakra wel gekoppeld aan de epifyse of de pijnappelklier. Deze is vlak onder de tussenhersenen te vinden. Voor zover de werking ervan bekend is, reguleert zij in de psychosomatische sfeer.

Lichaam en geest vormen een eenheid. Zoveel was jou wellicht ook al bekend. Het kruinchakra placht dit niveau nog weer te overstijgen. Lichaamsfuncties (als de epifyse) helpen hieraan wellicht mee.

Woorden blijven duidelijk lastige instrumenten als je deze processen echt diepgaand begrijpen wilt. Chakra’s zijn er om te ervaren, dat zei ik al eerder. Ga met je aandacht naar de beschreven plekken en neem waar wat daar voor jou te vinden is.

Buiten de tijd

In menselijke termen is het dan zaak om hiervoor de tijd te nemen. Formeel oefen je om fysiek en mentaal stil te zijn. Dat geeft je de ruimte om contact met het tijdloze te maken. Dat klinkt paradoxaal en dat is het in rationele termen ook.

Eigenlijk heb je namelijk bij het zevende chakra te maken met iets wat los staat van ruimte en tijd. Je overstijgt de platte, aardse beleving. Je slaat je vleugels uit naar een andere dimensie. Vandaar is er geen weg terug.

Nou ja, in zoverre dat je wel terug zal moeten keren naar lichamelijke gebeuren. Je zit vast aan je lichaam tijdens de jaren die je als mens gegeven zijn. De kunst is om boven en beneden te integreren. Het is en blijft echter een wonderlijk geheel.

1 Reaktie op “Zevende chakra (Sahasrara)”

  1. josine

    Hai, wat schrijf jij dit in een fijne heldere taal op. Dank hiervoor! ik zal jouw woorden deels inzetten bij mijn yogales over het zevende chakra, als jij dat goed vindt

    Namast├ę!
    PS als je een keer op Schiermonnikoog bent, doe dan een keertje mee aan zee met yoga!

Geef een reaktie