Zichtbaar en onzichtbaar resultaat

Geef een reaktie

Zichtbaar en onzichtbaar resultaatBij de meeste dingen die we doen, zien we graag een goed resultaat. Dat is heel menselijk en op zich is er niet zoveel mis mee. Het is echter wel iets waarin je ook kunt doorschieten. Als resultaat op een gegeven moment het enige is wat je nog ziet of wilt zien dan wordt het tijd om de hollende beentjes een moment tot stilstand te brengen.

Waar hebben we het precies over als we het hebben over resultaat? En hoe werkt dit in de context van yoga? Lees het in de tekst die hieronder volgt.

Zichtbaar

Uiteraard ben je in eerste instantie gericht op de dingen die je kunt zien. Meten is weten en een dergelijk resultaat streven we na als we ergens hard mee bezig zijn.

In een bedrijf kan dit inhouden dat de nettowinst in een bepaalde periode is gestegen. Voor sporters betekent het wellicht dat je tijd op een bepaald onderdeel met een paar seconden is verbeterd. Als je aan het afvallen bent, ben je blij met die kilo minder die nu eindelijk op je weegschaal verschijnt.

Onzichtbaar

Er zijn ook een heleboel zaken die wat minder meetbaar zijn, althans niet op het eerste gezicht. Ik denk aan vragen als Hoe voel ik me eigenlijk? en Heb ik wel de energie om ook deze klus nog aan te pakken?

Op de winst- en verliesrekening van een bedrijf of organisatie worden een dergelijk resultaat niet bijgehouden. Mijns inziens zou het buitengewoon slim zijn om dat wel te gaan doen! Werknemers zijn namelijk geen machines en alleen maar gericht zijn op resultaat zal je opbreken, misschien niet direct maar dan wel een later moment.

Stapje opzij

De waarde van yoga is gelegen in de geboden mogelijkheid om even uit de modus van effici├źntie en resultaat te gaan. Zeker in deze tijd. Je geeft je zelf als het ware een momentje vrij van alle gestelde verwachtingen, zowel die van jezelf als vanuit de omgeving.

Dat lijkt niet zo ingewikkeld en geen al te grote prioriteit, maar daar kun je je lelijk in vergissen. Vooral wanneer je basis, lichaam en geest, zeggen tot hier en niet verder. En dan ben je heel wat verder van huis.

De laatste drie zinnen klinken een beetje als een dreigement, maar ik bedoel het heel vriendelijk. Als een betrokken, welwillende waarschuwing, met daarin het advies om wakker te worden en met je aandacht erbij te zijn. Je oogst wat je zaait.

Sta je zelf die regelmatige verschuiving van binnen toe en kijk eens anders naar resultaat als je rest van de dag en de tijd doet.

Komisch

Tijdens het geven van yogalessen is het overigens soms best grappig om te zien als iemand ook daar weer vol enthousiasme het onderste uit de kan wil halen. Die persoon is gewend om alleen zo tot resultaat te komen en zet zich ook hier tot het uiterste in.

Het bijzondere van yoga is echter dat minder inspanning je meestal meer oplevert. Door beter los te laten word je bijvoorbeeld soepeler dan door je zwetend ergens doorheen te drukken.

Wat helemaal bijzonder is, is dat deze laatste ontdekking, na enige tijd opgedaan op je matje, zeer praktisch doorwerkt naar andere dingen die je in je leven onderneemt. Door wat vaker dingen los te laten en niet of minder te doen, kom je verder. Kortom: je bereikt een beter resultaat!

Heb ik hier mijn resultaat bereikt en wil je het ook gaan proberen? Ik ben benieuwd…

Geef een reaktie