Zichtbaar en onzichtbaar resultaat

Geef een reaktie

Zichtbaar en onzichtbaar resultaatBij de meeste dingen die we doen, zien we graag een goed resultaat. Dat is heel menselijk en op zich is er niet zoveel mis mee. Het is echter wel iets waarin je kunt doorschieten. Als resultaat op een gegeven moment het enige is wat je nog ziet dan wordt het tijd om de hollende beentjes een moment tot stilstand te brengen.

Waar hebben we het precies over als we het hebben over resultaat? En hoe werkt dit in de context van yoga? Lees het hieronder.

Zichtbaar

Uiteraard ben je in eerste instantie gericht op de dingen die je kunt zien. Meten is weten en een dergelijk resultaat streven we na als we ergens hard mee bezig zijn.

In een bedrijf kan dit inhouden dat de nettowinst in een bepaalde periode is gestegen. Voor sporters betekent het wellicht dat je tijd op een bepaald onderdeel met een paar seconden is verbeterd. Als je aan het afvallen bent, ben je blij met die kilo minder die nu eindelijk op je weegschaal verschijnt.

Onzichtbaar

Er zijn ook een heleboel zaken die wat minder meetbaar zijn, althans niet op het eerste gezicht. Ik denk aan vragen als Hoe voel ik me eigenlijk? en Heb ik wel de energie om deze klus aan te pakken?

Op de winst- en verliesrekening van een bedrijf of organisatie worden dergelijke resultaten niet bijgehouden. Mijns inziens zou het buitengewoon slim zijn om dat wel te doen! Werknemers zijn namelijk geen machines. Alleen maar gericht zijn op resultaat zal je opbreken, misschien niet direct maar wel een later moment.

Stapje opzij

De waarde van yoga is gelegen in de geboden mogelijkheid om even uit de resultaatmodus te gaan. Je geeft je zelf een momentje vrij van alle gestelde verwachtingen.

Dat lijkt niet zo ingewikkeld en geen al te grote prioriteit, maar daar kun je je lelijk in vergissen. Vooral wanneer je in de basis voelt: tot hier en niet verder. En dan ben je heel wat verder van huis.

De laatste drie zinnen klinken een beetje dreigend. Ik bedoel het als een welwillende waarschuwing, met daarin het advies om wakker te worden. Je oogst wat je zaait.

Sta je zelf die regelmatige verschuiving van binnen toe.

Komisch

Tijdens het geven van yogalessen is het overigens soms best grappig om te zien als iemand ook daar weer vol enthousiasme het onderste uit de kan wil halen. Die persoon is gewend om alleen op die manier tot resultaat te komen.

Het bijzondere van yoga is echter dat minder inspanning je meestal meer oplevert. Door meer los te laten word je bijvoorbeeld soepeler dan door je zwetend ergens doorheen te drukken.

Dit werkt zeer praktisch door naar andere dingen die je in je leven onderneemt. Wat vaker dingen niet of minder doen, brengt je verder.

Heb ik hier mijn doel bereikt en wil je het ook gaan proberen?

Geef een reaktie