Zittende Vlinder (Baddha Konasana)

Geef een reaktie

Zittende Vlinder - Baddha KonasanaKun jij ook wel een oefening gebruiken om wat gemakkelijker op de grond te zitten met je benen gekruist? De Zittende Vlinder of Baddha Konasana helpt je om wat soepeler te worden in het bekkengebied. Let erop dat je deze oefening niet overdrijft. Uit eigen ervaring weet ik dat je dan last kunt krijgen van onder andere je knieën en je onderrug.

Je vraagt je misschien waarom deze yogahouding de Zittende Vlinder heet. De naam komt voort uit het feit dat de naar buiten wijzende knieën wel een beetje lijken op de vleugels van een vlinder. Zeker als de knieën op en neer veren.

Rechtop zitten

In Baddha Konasana is het belangrijk om je te oefenen de rug rechtop te zetten, bovenop de zitbeentjes. Je bent vermoedelijk (net als de meeste mensen) geneigd om je rug regelmatig lekker te laten inzakken. Voor je rug is deze gewoonte echter niet zo best. De tussenwervelschijven in je ruggegraat raken bekneld. Flinke rugklachten zijn niet zelden op termijn het gevolg. Denk bijvoorbeeld aan pijn in de onderrug of zelfs een hernia.

Probeer jezelf te oefenen om wat regelmatiger rechtop te zitten. Bijvoorbeeld achter je bureau, als je aan de tafel zit of ’s avonds voor de TV. Maar natuurlijk ook tijdens de Zittende Vlinder.

Gewoontes

De mens is een gewoontedier. Als je altijd je neiging voelt om onderuit te gaan zitten, of je nu aan het werk bent of ergens zomaar neerploft, dan zul je dat bij andere gelegenheiden waarschijnlijk ook doen. Bijna automatisch, want zo ben je het gewend.

Je bent echter ook in staat om jezelf een nieuwe gewoonte aan te leren. Dat kost even moeite. Vraagt een poosje wat meer aandacht. Maar, wat denk je, is het dat niet dubbel en dwars waard als je hiermee rugpijn voorkomt?

Instructie

Ga zitten, met je benen gestrekt voor je. Probeer rechtop te zitten door je zitbeentjes wat naar achteren te duwen, terwijl je bovenlichaam wat naar voren helt. Zet je bovenlichaam daarna boven de zitbeentjes. Maak de nek lang en strek je kruintje in de richting van het plafond. Zonder het te overdrijven.

Plaats dan de voetzolen voor je tegen elkaar, terwijl je knieen naar buiten buigen. Handhaaf het rechtop zitten, zo goed als je dat vanuit deze positie lukt.

Leg je handen om de tenen en begin vervolgens met de knieen wat op en neer te wiebelen. De knieeen veren, met mate en met beleid, in de richting van de vloer (of de mat).

Ga dan van de ene bil op de andere bil heen en weer bewegen, zodat achtereenvolgens de ene knie en dan de andere knie op de mat/vloer komt. Begin de beweging rustig en stem het vervolg af op hoe het in je lichaam aanvoelt.

Laat na enige tijd de beweging ook weer tot stilstand komen en zit een poosje op beide zitbeentjes. Maak de rug nog eens goed lang, evenals de nek. Het kruintje strek je richting plafond.

Leg je benen tenslotte voor je. Houd het bovenlichaam ontspannen rechtop. Leg de handen open op je bovenbenen.

Voel de Zittende Vlinder even na.

Geef een reaktie