Zuurstof heb je nodig om te kunnen leven. Zonder voldoende zuurstof ga je namelijk gewoon dood. Longen en hart zijn de belangrijkste zuurstofverwerkers van het menselijk lichaam. Van hieruit wordt deze door het gehele systeem rondgepompt.
Je kunt je misschien voorstellen dat het daarom ook uitmaakt of je oppervlakkig of diep ademt. Of je inademing korter of langer dan je uitademing is. Of je door je mond of je neus ademt. Of dat het een afwisseling is van die twee.
In je drukke leven ben je hier waarschijnlijk niet zo mee bezig. Het zou echter goed zijn dat wel wat meer te doen. De consequenties kunnen groot zijn als het lichaam niet voorzien wordt van een stabiele toestroom van adem. Een tekort aan heilzame zuurstof kan leiden tot fysieke klachten en aan een gebrek aan energie.
Oppervlakkige ademhaling
Ademen gaat automatisch, zowel overdag als ’s nachts. Als je er eens bij stil staat, zul je echter wel merken dat de adem niet altijd hetzelfde is. Bij drukte adem je wat sneller en is je hartslag vaak hoger. In ruststand passen adem en hartslag zich aan die situatie aan.
De ervaring leert echter dat de ademhaling van een volwassene oppervlakkiger is dan die van jonger iemand. We verleren om zo volledig te ademen als bijvoorbeeld een kind. Je systeem heeft eronder te lijden dat je deze natuurlijke kwaliteit verliest. Om weer op een gezonde manier hiervoor te vinden, is een reset nodig.
Longen
Zuurstof gaat zoals je weet naar de longen. Bij de inademing komt zuurstof binnen en bij de uitademing gaat deze er weer uit. Toevoer is van belang, maar de uitstroom is dat ook. Een onvolledige uitademing zorgt er namelijk voor dat de doorstroming niet optimaal is.
Afvalstoffen blijven dan achter in de longen. Het systeem raakt op een gegeven moment als het ware vervuild. Het is beter om het systeem schoon en zuiver te houden. Aandacht voor gezond ademen is daarom essentieel.
Yoga
De yoga biedt talloze oefeningen om hieraan te werken. Er zijn yogaoefeningen die speciaal op een gezonde ademhaling zijn gericht. Denk bijvoorbeeld aan het beoefenen van vijf minuten buikademhaling. Of aan een volledige yoga-ademhaling op zijn tijd.
Ook in de fysieke houdingen of yoga asana zijn er mogelijkheden. Ter zuivering van je systeem kun je bijvoorbeeld denken aan een liggende torsi of aan een andere draaiing. Voldoende (water) drinken helpt bij het afvoeren van afvalstoffen.
Bij de dynamische oefeningen noem ik bij uitstek de Kriya. Op de adem beweeg je het lichaam. Alles stroomt zo weer eens extra goed door.
Zuurstof
Ik hoop dat ik je hier wat handvatten heb gegeven om met je adem aan de slag te gaan. De adem gaat dan wel vanzelf maar vraagt toch om je aandacht.
Zuurstof heeft ook met energie te maken. Met hoe je je in het algemeen voelt. Als het lichaam energetisch schoon is en voorzien van een gezonde ademstroom dan vaar je daar wel bij. Is dat niet ook jouw wens?